Aflevering #1 Moet ik Lightroom of Photoshop leren?

Klanten vragen mij vaak of ze Lightroom of Photoshop of iets anders moeten kopen, dus ik dacht laat ik mijn gedachten hierover maar eens op papier zetten.

Lightroom

Lightroom is het foto-management- en bewerkingsprogramma van Adobe dat speciaal is ontworpen voor de serieuzere amateur- en professionele fotografen. Met steeds meer krachtige functies die bij elke nieuwe release worden toegevoegd, is Lightroom een zeer krachtig programma geworden dat je kan helpen om georganiseerd te blijven en je foto’s snel te kunnen vinden, prachtige bewerkingsresultaten te produceren, en voor degenen waar tijd geld is, verhoog je je workflow enorm. Bovendien zul je merken dat als je het eenmaal hebt geleerd, het werken aan je foto’s in Lightroom echt leuk is!

laptop, display screen, desk-5720318.jpg

Ik definieer “serieuze amateur” als iemand die veel afbeeldingen wil beheren en de tijd kan en wil besteden om het meeste uit zijn afbeeldingen te halen. Als je niet veel afbeeldingen hebt en je bent alleen geïnteresseerd in het doen van een paar eenvoudige aanpassingen, zoals bijsnijden en het corrigeren van een kleuren, dan is Lightroom eigenlijk niet het programma dat je nodig hebt. Je hebt dan veel meer aan makkelijkere en gratis apps op telefoon of tablet.

Lightroom is niet gratis, afhankelijk of je het koopt of in een abonnement afneemt, het is prijstechnisch wat duurder, maar is het zeker waard.

Als het gaat om het verbeteren van je afbeeldingen, heeft het een breed scala aan krachtige ontwikkeltools en veel handige functies! Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om bewerkingen Voor en Na naast elkaar te zien, om uw afbeeldingen in verschillende stadia op te slaan. Bewaar verschillende versies van jouw afbeeldingen, zoals een zwart-wit- en een kleurenversie, en nog veel meer. Alle aanpassingen die je doet aan je foto’s zijn non destructief .   Alles wat je doet kan ongedaan worden gemaakt, vandaag of over 5 jaar.

Je kunt dingen ook veel sneller doen met Lightroom: het zoeken naar afbeeldingen gaat razendsnel, je kunt aan meerdere afbeeldingen tegelijk werken en je kunt instellingen en lay-outs opslaan zodat je ze in de toekomst met één klik op de knop weer kunt gebruiken .

Dus mijn advies, als je de beste tool zoekt, voor het managen en bewerken van je foto’s en geld speelt geen rol, dan deze is deze tool absoluut een aanrader. 

Lightroom is gebundeld met Photoshop in het Creative Cloud Programma abonnement, voor ongeveer 12 euro per maand. Het is een hoop geld, maar best wel een goede deal. 

In aflevering 2 zal ik ingaan op Photoshop, zorg dat je niks meer mist en abonneer je op mijn blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *